Ugrás a tartalomra

Zöldike, a zöld bölcsőde - videóval frissítve!

2022. március 22. kedd
Ünnepélyes megnyitót tartottak Budafok-Tétény legújabb és egyben legkorszerűbb épületében, a Zöldike tagbölcsődében.
Zöldike, a zöld bölcsőde - videóval frissítve!

A kormánytámogatásból, valamint Budafok-Tétény önkormányzata által biztosított önrészből megvalósult beruházás olyan egyedülálló létesítmény, amely minden tekintetben megfelel a XXI. század követelményeinek.

A Terv utcai kapun belépve egységes színvilágú előkertbe jutunk, ahol a gumiburkolatos játszófelületek teret engednek a gyermeki képzeletnek, a korallos színvilág pedig a zöld környezettel alkot egységet. A tompa korall színű kerítéssel körbekerített területen épült bölcsőde zöldtetőjével, nyers falával szinte beleolvad a tájba.

A tervezők olyan környezetet álmodtak meg a pici gyerekeknek, amely biztonságérzetet kelt bennük, valamint lehetőséget kínál a megismerésre és inspirálja őket a játékra, bújócskára, mozgásra vagy pihenésre. Kerülték a harsány színeket, előnyben részesítették a természetes anyagokat, az egyszerű tereket és formákat.

Az épület közelít a passzívházhoz, amelyben szinte egyáltalán nincs szükség aktív fűtésre, hűtésre. A bölcsőde energiafogyasztását hővisszanyerős szellőzőberendezéssel csökkentik, a fűtés és hűtés megújuló energiával, levegős hőszivattyúval történik. A padló- és mennyezetfűtés optimális hőérzetet biztosít az épületben tartózkodók számára. Passzív építészeti eszköz a zöldtető is, amely segíti a belső klímaszabályozást és csökkenti a csatornák csapadékterhelését.

A bölcsőde megnyitóján Márkusné Ádám Szabina egy dallal üdvözölte a megjelenteket. Csepeliné Faragó-Tóth Gabriella, a kerületi Egyesített Bölcsőde vezetője, miután köszöntötte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert, Németh Zsolt országgyűlési képviselőt, a bölcsődei ügyek koordinációjáért felelős miniszteri biztost, Kovácsné Bárány Ildikót, Karsay Ferenc polgármestert, Dankóné Hegedűs Jolán és Németh Zoltán alpolgármestereket és dr. Répás Judit aljegyzőt, bemutatta az Archikon Építésziroda részéről megjelent Pólus Károly vezető tervezőt és a kivitelező Archibona Kft. képviseletében jelenlévő Jakab Péter ügyvezető igazgatót. Az egyesített bölcsőde vezetője köszönetet mondott, hogy megépülhetett az új, a modern kor követelményeinek és a szakmai elvárásoknak mindenben megfelelő, 72 gyermek ellátására szolgáló intézmény.

– A Zöldike zöldtetője egyedülállóan biztosítja a szigetelést, télen melegít, nyáron hűt, és az épület egésze annyira energiatakarékos, hogy az energiafelhasználás a nullához közelít. Az intézmény megalkotásában nagyon sok szakma működött együtt, de talán leginkább az óvodapedagógusok és a bölcsődei gondozónők szólhattak bele, hogy a nevelési szempontokat szem előtt tartva milyen legyen az épület – mondta Németh Zsolt, aki csodának és példaértékűnek nevezte az új létesítményt. Az országgyűlési képviselő kiemelte a családbarát kormány nagyarányú támogatását, az önkormányzat elszánt igyekezetét és a mintaszerű tervezést.

– Ha a kormány politikáját egy választáshoz közeledve értékeljük, akkor a legtöbb elismerés a családpolitikát éri. Amikor családpolitikáról beszélünk, akkor nemcsak a családtámogatási rendszerről érdemes szót ejteni, hanem arról is, hogy az az intézményi háttér adott-e, amely a gyerekek neveléséhez, oktatásához szükséges. Ez nem volt adott, de mára többnyire azzá vált. Óriási fejlesztések mentek végbe az elmúlt öt-hat évben az óvodai és bölcsődei férőhelyek tekintetében. Ennek alapja az önkormányzatokkal való jó együttműködés volt. Ma már közel 400 ezer óvodai hely áll rendelkezésre, és a bölcsődei férőhelyek is jelentősen, több mint 30 százalékkal bővültek – beszélt a kormány családpolitikájáról Gulyás Gergely, majd elismerően nyilatkozott a Budatétényben megvalósult férőhelybővítésről.

A beszédek után a jelenlévők megtekintették a bölcsőde helyiségeit, többek között a 100 főt ellátni képes konyhát, a terápiás céllal létrehozott sószobát, a mozgásfejlesztő helyiséget és a játszóudvart, majd a nemzeti színű szalag átvágásával és egy japán fűzfa elültetésével hivatalosan is felavatták az épületet.

Tamás Angéla

Fotók: Horváth Tamás